Paradižnikova mezga je bistvena sestavina veliko jedi

Paradižnikova mezga se uporablja pri jedeh kot so pica, testenine s paradižnikovo omako in podobno. Paradižnikova mezga je zmlet paradižnik, kateremu dodamo še par začimb, za boljši okus.  

S paradižnikovo mezgo lahko nato kuhamo mnoge jedi. Če si želimo jesti karkoli z mezgo, lahko le pogledamo na internet, kjer bomo našli zelo veliko receptov, ki vsebujejo paradižnikovo mezgo. Skuhamo si lahko največ različnih vrst testenin, ki jo vsebujejo. Poleg testenin, paradižnikovo mezgo vsebujejo tudi razne enolončnice. 

Paradižnikova mezga pa nam največkrat pride prav, ko si pripravljamo pico. Veliko krat pa se nam zgodi, da je ravno takrat nimamo. Lahko jo nadomestimo z kečapom, vendar bo potem okus nekoliko bolj sladek, tako da je najbolje, da si jo pripravimo sami doma, saj zahteva zelo malo sestavin in pa malo časa. 

Paradižnikova mezga je bistvena sestavina veliko jedi

Paradižnikova mezga je sestavljena iz dveh bistvenih sestavin in sicer paradižnik in česen. Priprava je zelo preprosta. Paradižnik narežemo na majhne kose in ga damo kuhati v lastnem soku. Ko postane »pocast«, ga grobo precedimo nakar dodamo še drugo pomembno sestavino, česen. Poleg česna, lahko dodamo še nekaj začimb, sol, poper in malo sladkorja. To še naprej kuhamo nekaj časa. Nato moramo s paličnim mešalnikom zmiksati vse sestavine in kuhati še naprej. Mezgo lahko nato spravimo v kozarce za vlaganje in po vrhu nalijemo malo olja. Tako zapakirana paradižnikova mezga, je lahko obstojna še za dve leti in jo lahko uporabimo kadar koli želimo. 

Svojo paradižnikovo mezgo po navadi pridelujejo tisti, ki imajo domač vrt z paradižniki. Tako ima lahko vsaka paradižnikova mezga svoj edinstven okus, saj je narejena iz specifičnih paradižnikov za nek vrt. 

Če pa paradižnikove mezge ne želimo izdelovati sami, jo lahko kupimo v skoraj vsaki trgovini z živili, cena pa tudi ni visoka. Kupimo lahko ali že zmleto mezgo, lahko pa kupimo takšno, ki ima paradižnike zgolj skuhane in jo je potrebno še zmleti. Oboje pa se kupi v konzervah, tako da je rok trajanja precej dolg.