Razpisi za šolanje v tujini

Šolskega leta še ni konec, moje misli pa se že spogledujejo z idejo, da naslednje leto šolanje nadaljujem nekje drugje. Trenutno me zanimajo razpisi za šolanje v tujini. Tudi meni se zdi malce nenavadno, da se še pred zaključkom leta tako intenzivno ukvarjam z razpisi za študij v tujini. Na žalost ali pa tudi na srečo sem človek, ki uživa v načrtovanju dogodkov vnaprej. To me nekako veseli že od malih nog. Mama me je vedno skušala prepričati, da je treba živeti v trenutku, biti spontan. No, več kot očitno je, da ji to še do danes ni uspelo.

Priznati moram, da so razpisi za študijske programe, ki se izvajajo v tujini zelo lepo zbrani na enem mestu. Prav vsi razpisi, ki seveda pokrivajo številna področja, so lepo zbrani na točno določeni platformi, zato je dostop do njih zelo preprost. Spletna platforma je tudi zelo dobro strukturirana, kar pa obiskovalcu pomaga, da prihrani veliko časa in energije. Kako je s samo prijavo na razpise, vam za zdaj še ne morem zaupati, saj se bom s tem ukvarjala, ko zaključim to študijsko leto. Za zdaj sem želela zgolj raziskati, kakšne so moje možnosti glede študija v tujini ter na kaj morem biti še posebno pozorna. V prvi vrsti je najbolj pomembno to, da uspešno zaključim študijsko leto ter da se slučajno ne pozabim prijaviti na izbran razpis. Vsi razpisi imajo namreč določen časovni okvir, ki se ga je treba držati. Ko razpisi potečejo, prijava nanje ni več možna, vse do naslednjega leta.

Po pregledu vseh razpisov za šolanje v tujini so moji občutki mešani. Zakaj? Ob tolikšni ponudbi izobraževalnih programov sem se preprosto vprašala, zakaj se za študij v tujini nisem odločila že kakšno leto prej. Velika verjetnost je, da bi tam pridobila več znanja, kot tu pri nas. Ali pač ne. Važno je, da takšni razpisi obstajajo in nadebudnim študentom tako omogočajo, da svoje znanje pridobijo tudi izven naših meja.